Over Louis Bouwmeester

Wie was Louis Bouwmeester?
Louis Bouwmeester, naar wie onze toneelgroep is vernoemd, was een van de grootste acteurs uit zijn tijd. Hij leefde van 1842 tot 1925 en was een telg uit een beroemd toneelgeslacht. Zijn ouders waren Louis Rooseveldt en Louise Bouwmeester. Hij werd geboren in Middelharnis tijdens een tournee van zijn ouders. Hij en zijn 2 zussen en broer droegen de achternaam van hun moeder, omdat de ouders niet getrouwd waren. Zijn carrière kan worden verdeeld in 3 periodes: – Volkstoneel – Het Nederlandsch Toneel – Reizend acteur
Volkstoneel
Louis debuteerde op zijn zesde in een toneelstuk waarin ook zijn vader speelde. In 1861 trad hij toe tot het gezelschap van Boas en Judels in hun theater Salon des Variétés in Amsterdam. Dit gezelschap speelde ook op kermissen. In 1866 werden de meeste kermissen verboden, omdat een cholera-epidemie door Nederland waarde. Dit betekende het einde van het gezelschap. Daarop formeerde Louis Bouwmeester met bijna uitsluitend familieleden eigen gezelschap. De directie heette: Louis Bouwmeester en Co. In 1873 keerde het gezelschap bijna in z’n geheel weer terug bij Boas en Judels.
Het Nederlandsch Toneel
In 1879 werd hij geëngageerd door het professionele gezelschap Het Nederlandsch Toneel. Hij bleef hier 23 jaar aan verbonden. De thuisbasis was de Koninklijke Schouwburg in Den Haag, maar men speelde ook vaak in Amsterdam. De overstap van het volkstoneel naar het deftige Nederlandsch Toneel baarde veel opzien. Het paste echter in de doelstellingen van de oprichters: verheffing en ontwikkeling. Het meest bekendheid werd hij met de rol van Shylock in het stuk De Koopman van Venetië. Deze rol speelde hij in totaal ongeveer 2000 keer!
Reizend acteur
Daarna werd hij reizend acteur. Hij sloot zich is 1902 aan bij het toen net opgerichte gezelschap Het Amsterdamsch Lyrisch Toneel. Dit gezelschap werd echter al in 1903 opgeheven. Daarop werd hij directeur/acteur van zijn eigen gezelschap: Het Haarlemsch Toneel. Dit gezelschap was voor hem opgericht door een drietal grote bewonderaars. In 1904 moest hun thuistheater helaas gesloten worden omdat het gebouw niet brandveilig was. Er moest worden uitgeweken naar een te klein alternatief theatertje, waar niet eens plaats was voor de decors. Louis besloot daarop zijn blik over de grens te richten: in 1905 vertrok hij met het gezelschap voor het eerst naar Nederlands Indië. Ook in 1906 en 1909 bezocht hij de Oost.
In de tussenliggende periode trad hij als gastspeler op in diverse gezelschappen. Ook speelde hij in het gezelschap van Herman Heijermans. In 1914 keerde hij terug bij Het Nederlandsch Toneel. Tenslotte trok hij van 1921 tot 1924 met een eigen groep door Nederland. Daarnaast speelde hij in een 10-tal films en maakte tournees naar het buitenland, onder andere naar Frankrijk, Duitsland en Groot Brittannië. In augustus 1923 raakte hij zwaargewond door een aanrijding met een auto. Tot ieders verrassing stond hij in januari 1924 al weer op de planken. Op tweede kerstdag 1924 stortte hij, op 81-jarige leeftijd, echter op het toneel in. Dit was het einde van zijn toneelcarrière. Hij overleed op 28 april 1925.
Belangrijke toneelprijzen genoemd naar Bouwmeesters
Dat de Bouwmeester-dynastie van groot belang is voor de Nederlandse toneelwereld mag blijken uit de naar hen vernoemde toneelprijzen: In 1955 werden postuum de belangrijkste Nederlandse toneelprijzen naar de twee beroemdste telgen van de Bouwmeesters vernoemd. De Louis d’Or voor de meeste indrukwekkende dragende mannelijke rol dankt zijn naam aan Louis. De Theo ‘d Or voor de vrouwelijke rol met diezelfde kwaliteiten, werd vernoemd naar zijn zuster Theo Mann-Bouwmeester. In 2014 ging de Louis d’Or naar Jacob Derwig voor zijn rol van George in Who’s afraid of Virginia Woolf. De Theo d’Or ging naar Abke haring voor haar rol in Hamlet vs Hamlet. Bovendien is er nog de Theo Mann-Bouwmeesterring. Deze ring werd in 1911 in het leven geroepen. Het is een persoonlijke prijs die wordt doorgegeven van actrice naar actrice. Dit gebeurt op een door de draagster zelf te bepalen moment. De ring werd in 2010 doorgegeven aan Ariane Schluter door Anne-Wil Blankers, die hem zelf 16 jaar in bezit had.
Wie zijn wij?
Wij zijn Toneelgroep Louis Bouwmeester uit Noordwijk. Toneelgroep Louis Bouwmeester is opgericht in 1945 en brengt sindsdien ieder jaar minimaal één stuk op de planken. De meeste voorstellingen worden gespeeld in theater “De Muze” te Noordwijk. Maar we proberen ook zo nu en dan ons podium te verleggen naar bijzondere locaties, zoals in het verleden op het buitenterrein van het Bollenbad, de Berghstichting en in een bollenschuur.
De leeftijd van onze spelers is vanaf twintig tot in de zestig jaar oud. Op dit moment heeft Louis Bouwmeester 13 enthousiaste en fanatieke spelende leden, die zich allemaal tot het uiterste willen inzetten om het beste resultaat te behalen. Bij de repertoirekeuze houden we er dan ook rekening mee dat we steeds weer een nieuwe uitdaging aan willen gaan. Dat we daarbij niet altijd voor de makkelijkste stukken vallen, spreekt voor zich. Ondanks het feit dat we allemaal amateurs zijn, willen we kwalitatief goed theater bieden en de lat steeds een stukje hoger leggen! Al sinds 1988 is de vaste regisseur Niek Molkenboer en, zeker rond de uitvoeringen, kan Louis Bouwmeester rekenen op vrijwilligers die achter de schermen veel hand- en spandiensten verlenen. Spelers, regisseur en vrijwilligers streven er iedere voorstelling naar door gezamenlijke inspanningen, weer wat moois op de planken te brengen.
